KEAN UNIVERSITY
GREEN LANE BUILDING


 

The proposed strategy attempts to use the Green Lane site as a catalyst to alter the trajectory of the campus masterplan. The strategy celebrates the ranges of personal encounters, from the intimate and personal at the street level, to the development of an understanding of the University from a regional perspective. 

Through it’s massing, the project attempts to knit communities at a number of scales by providing a range of public spaces. The first threshold has a terminal-like atmosphere in its’ materiality and proportion. Site improvements slow traffic along Green Lane, strengthening the relationship between the train station and the heart of the campus. The civic scale aperture on the building’s facade  provides the community with University bulletins. As the procession continues, a direct relationship is made in this atrium space to the sports field across the street. Axial orientation, proportions and character of the interior space, knit the landscape back to the building. 

A proposed Phase 2 parking garage with habitable roof surface strengthens this relationship by providing an iconic “Quad” space. As the circulation moves upward, the building massing relates to the campus geometry. While much of the campus infrastructure is of an ad hoc nature, this axial relationship is extends into the building defining the circulation. The increased height affords students the ability to understand their relationship to the rest of the campus with the focal point of the perspective being the origin and heart of the campus.